Glutenvrij eten en toch voldoende vezels binnenkrijgen?

glutenvrij vezels

Glutenvrij eten en toch voldoende vezels binnenkrijgen?

Glutenvrij eten en toch voldoende vezels binnenkrijgen, dat kan best een uitdaging zijn. De meeste producten waar gluten inzitten bevatten ook veel voedingsvezels, denk maar aan brood, crackers en pasta. Gluten zijn eiwitten die van nature voorkomen in granen zoals tarwe, rogge of gerst. Ook spelt en kamut bevatten gluten. Alle producten die van deze granen gemaakt zijn bevatten dus ook gluten, waaronder brood, crackers, pasta, couscous, koekjes, gebak en paneermeel.

Tegenwoordig zijn er veel glutenvrije producten op de markt waaronder glutenvrije broden en glutenvrije pasta’s, de meeste bevatten helaas maar weinig vezels en voedingsstoffen. Bij glutenvrij eten is het extra belangrijk toch voldoende vezels binnen te krijgen op een andere manier. Vezels zijn van belang voor een goede darmwerking en hebben nog veel meer gezondheidsvoordelen. De maag lever darmstichting adviseert 30 tot 40 gram vezels per dag.

Vezelrijke voeding

Vezelrijke voeding is goed voor je gezondheid, zo bevorderen vezels de darmwerking en vergroten het volume van de darminhoud waardoor de stoelgang makkelijk komt en regelmatig is. Vezelrijke voeding kan helpen bij verstopping en diarree om deze te voorkomen of te verminderen. Vezelrijke voeding is ook heel belangrijk voor de spijsvertering en een gezonde darmflora.  Fermenteerbare vezels die voorkomen in groenten en fruit dienen als voedingsbron voor gunstige darmbacteriën. Door voldoende fermenteerbare vezels te eten wordt de darmflora (microbioom) versterkt. Vezels komen voor in plantaardige voedingsmiddelen zoals groenten, fruit en volkorenproducten (deze laatste bevatten meestal gluten). Ze vallen onder de koolhydraten maar leveren verder geen energie.

Glutenvrije en vezelrijke voedingsmiddelen

Eet je glutenvrij dan zijn er gelukkig een flink aantal vezelrijke voedingsmiddelen die je op je menu kan zetten om toch aan je aanbevolen hoeveelheid vezels te komen. Hieronder vind je een handig lijstje van glutenvrije voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels.

  • Peulvruchten (linzen, kikkererwten, alle soorten bonen)
  • Noten
  • Zilvervliesrijst
  • Quinoa
  • Havermout (let op dat er op de verpakking staat dat het gecertificeerd glutenvrij is)
  • Groenten
  • Fruit

WholeFiber, bron van glutenvrije vezels

Als aanvulling op je glutenvrije dieet kan je gebruik maken van de glutenvrije vezels van WholeFiber. Dit product is 100% natuurlijk en bestaat uit pure, gedroogde witlofwortel. Deze wortel is zeer rijk aan prebiotische vezels en wordt met liefde en zorg geteeld in de Flevopolder.

De knapperige kleine brokjes voeg je makkelijk toe aan al je maaltijden van yoghurt en smoothies, tot salades en soepen. De prebiotische en glutenvrije vezels zijn een rijke voedingsbron voor gunstige darmbacteriën en zorgen dat je op een makkelijke en snelle manier voldoende vezels binnenkrijgt ook als je glutenvrij eet. De gezondheidsvoordelen van WholeFiber zijn wetenschappelijk onderbouwd. Lees hier de White paper.

Begin met dagelijks 1 eetlepel WholeFiber glutenvrije vezels gedurende 2 weken om je darmen te laten wennen. Daarna kun je de dosering opbouwen naar 2 en eventueel 3 eetlepels per dag. Neem ook een kijkje bij onze heerlijke glutenvrije recepten.