Author picture

Dit bericht is gepubliceerd door WholeFiber

Een duik in de wereld van intrinsieke vezels

Witlofwortel

In de voortdurende zoektocht naar een betere stoelgang, een gezond dieet en welzijn, komt de focus steeds meer te liggen op de impact van voedingsvezels. Binnen deze wereld van vezels is er een bijzondere categorie vezels die steeds meer herkend wordt als belangrijk de intrinsieke vezels. Deze vezels zitten nog in de orginele plantencelstructuur en hebben daardoor een grotere impact op het darmmicrobioom, de stoelgang en de gezondheid. En deze intrinsieke vezel is precies het soort vezel waar WholeFiber uit bestaat.    

Wat zijn intrinsieke vezels? 

In tegenstelling tot bij vezelsupplementen enpoeders, die door veelvuldige bewerking die uit de celwand worden gehaald, blijven intrinsieke vezels verankerd in de plantencelstructuur. Deze eigenschap zorgt ervoor dat ze langzamer worden afgebroken en gefermenteerd tijdens de spijsvertering en voor een deel het einde van de dikke darm bereiken. 

intrinsieke vezel wholefiber

Geleidelijke fermentatie en darmgezondheid 

Een opvallend kenmerk van intrinsieke vezels is hun langzame fermentatieproces in de darmen. Doordat ze moeilijker te fermenteren zijn omdat de plantencel structuren eerst nog moeten worden afgebroken, worden ze niet direct bij het binnenkomen van de dikke darm worden gefermenteerd. Een deel van de intrinsieke vezels bereiken daardoor vezels de distale dikke darm (het einde). Onderzoek laat zien dat daar de grootste impact op de darmbacteriën en gezondheid is te behalen Het bevordert een gezonde darmflora, zorgt voor veel aanmaak van gunstige stoffen (zoals butyraat) die vrijkomen bij het fermenteren en  draagt bij aan een betere algehele darmgezondheid. Het langzamere fermentatieproces zorgt daarnaast ervoor dat de gasvorming minder is dan bij vezels die direct gefermenteerd worden; hierdoor worden intrinsieke vezels vaak beter verdragen.  

Impact op het darmmicrobioom 

De relatie tussen voedingsvezels en de darmmicrobioom is een actief onderzoeksgebied, en intrinsieke vezels spelen hierin een boeiende en groeiende rol. De geleidelijke afgifte van deze vezels in de dikke darm kan leiden tot een evenwichtige darmflora, wat op zijn beurt een positieve invloed kan hebben op het immuunsysteem en ontstekingsreacties. 

Natuurlijke bronnen van intrinsieke vezels 

Wil je profiteren van de voordelen van intrinsieke vezels? Hier zijn enkele natuurlijke bronnen die je kunt opnemen in je dieet: 

  1. WholeFiber: bestaat voor 85% uit intrinsieke prebiotische vezels die nog in de plantencel-structuur zitten. Inuline “zwemt” rond in de plantencel, terwijl pectine, hemi-cellulose en cellulose in de plantencelwand zitten. Prebiotische vezels worden gefermenteerd door de goede darmbacteriën in de dikke darm. 
  2. Groenten: Bladgroenten, wortels en knolgewassen zijn rijk aan intrinsieke vezels.
  3. Fruit: Appels, peren en bessen behouden hun intrinsieke vezels door de intacte celstructuur.
  4. Noten en zaden: Amandelen, chiazaad en lijnzaad zijn goede bronnen van intrinsieke vezels.
  5. Granen: Hele granen zoals quinoa, gerst en bruine rijst behouden hun volledige plantencelstructuur.

Intrinsieke vezels

Intrinsieke vezels, nog in de originele plantencel-structuur, bieden een nieuwe invalshoek in het begrijpen van de rol van voedingsvezels in onze gezondheid. Door minimaal bewerkte en puur natuur voedingsmiddelen te omarmen die rijk zijn aan intrinsieke vezels, geven we ons lichaam de kans om te profiteren van een langzame afgifte van voedingsstoffen in de dikke darm, met voordelen voor de darmgezondheid en het algemene welzijn. Het integreren van intrinsieke vezels in ons dagelijks dieet kan een positieve stap zijn naar een gezonder en evenwichtiger leven. Dit kan onder andere door onze 100% natuurlijke prebiotica dagelijks toe te voegen aan jouw dieet!

 

wholefiber werking