Author picture

Dit bericht is gepubliceerd door WholeFiber

Natuurlijke manieren om je spijsvertering te verbeteren

Wat is je spijsvertering precies en waar heeft deze invloed op?  

Vezelrijke voeding is dé manier om je spijsvertering een handje te helpen. Wist je dat WholeFiber voor 85% bestaat uit prebiotische vezels en wetenschappelijk bewezen een effect heeft op de stoelgang en de samenstelling van het darmmicrobioom? Lees verder om meer te weten.  

Wholefiber werking

Wat is de spijsvertering 

De spijsvertering is het proces waarbij eten wordt afgebroken in het lichaam en de voedingsstoffen worden opgenomen. De spijsvertering loopt van mond tot kont, en in totaal duurt het ongeveer 24 tot 48 uur voordat eten verteerd is. Wat gebeurt er in welke delen van het lichaam? 

 • Mond: in de mond malen de tanden en kiezen het eten fijn. Dit helpt met slikken en om enzymen het voedsel te laten afbreken. In het speeksel zit het enzym amylase, hierdoor begint de vertering in de mond.  
 • Slokdarm: de slokdarm kneedt het voedsel en leidt het eten geleidelijk naar de maag. De slokdarmsluitspier zorgt ervoor dat het eten uit de maag niet meer terug omhoog kan komen.  
 • Maag: in de maag komt het eten samen met het zure maagsap. Dit sap bevat spijsverteringsenzymen die helpen met de vertering van het voedsel. Daarnaast doodt het maagzuur slechte bacteriën (pathogenen). De maag kneedt de voedselbrij, wat helpt met de vertering. 
 • Dunne darm: in de twaalfvingerige darm komen verteringssappen van de alvleesklier en galblaas erbij. De gehele darmwand bestaat uit een soort lange vingers (villi) die het darmoppervlak vergroten. Dit helpt om de opname van voedingsstoffen van het maagdarmkanaal naar het bloed optimaal te laten verlopen.  
 • Dikke darm: in de dikke darm zitten veel darmbacteriën. Die helpen om het laatste beetje voedingsstoffen uit de voedselresten te verteren, doordat ze vezels fermenteren. Hierbij komen gunstige stoffen voor het lichaam vrij die helpen bij een goede gezondheid. Daarnaast haalt de dikke darm water en zouten uit de voedselbrij, waardoor een soepele ontlasting ontstaat. Dit blijft in de “wachtkamer”, ofwel de endeldarm, en verlaat het lichaam uiteindelijk via de anus.  

‘De oppervlakte van je darm beslaat zo’n 4 voetbalvelden’ 

Hoe help je je spijsvertering 

Er zijn wat algemene adviezen die helpen om voor een goede spijsvertering. Deze zijn:  

 • Zorg voor een vezelrijk voedingspatroon rijk aan groente, fruit, volkoren producten, noten, zaden en peulvruchten (tip: met WholeFiber voeg je makkelijk 8-10 gram vezels per dag toe aan al je maaltijden) 
 • Drink dagelijks 1.5 – 2 liter water (minimaal 8 glazen) 
 • Kauw goed, zorg voor een goede mondhygiëne 
 • Neem de tijd voor een maaltijd, eet rustig 
 • Eet regelmatig en sla geen maaltijden over 
 • Beweeg regelmatig, bij voorkeur iedere dag minimaal 30 minuten matig intensief (bijvoorbeeld een wandeling of fietsen) 

Hoe verteert je eten sneller?

Beweging is hierbij essentieel. Beweging verbetert de bloeddoorstroming, helpt bij een stabiele bloedsuikerspiegel en versnelt de maagdarmpasssagetijd waardoor je voedsel sneller door je spijsvertering wordt aangepakt. Heb je te veel gegeten en het gevoel dat je op ontploffen staat? Ga dan een rondje wandelen of fietsen om je spijsvertering op gang te helpen.  

 Vezels

Daarnaast zijn vezels dé belangrijke voedingsstof als het gaat om een goede spijsvertering. Vezels beïnvloeden hoe lang voedsel in de maag en darmen zit. Het eten van voldoende vezels zorgt ervoor dat je darmen goed kneden en de voedselbrij vooruitkomt, en helpt daarmee stoelgangsklachten zoals verstopping voorkomen en stoelgang bevorderen. Wist je dat we in Nederland massaal te weinig vezels eten en meer dan 90% van de mensen de vezelaanbeveling niet haalt? Met WholeFiber voeg je gemakkelijk vezels toe aan je dieet en dagelijkse maaltijd. WholeFiber is 100% gedroogde groente en bestaat uit crunchy stukjes witlofwortel. In deze witlofwortel komen van nature 4 prebiotische vezels voor in de intacte plantcel, namelijk inuline, pectine, hemi-cellulose en cellulose. Twee tot drie eetlepels per dag WholeFiber leveren al 10 gram extra vezel op, wat voor vrouwen 1/3 en mannen ¼ van de behoefte is. Probeer het nu zelf!

Wholefiber werking