Waarom zijn polyfenolen gezond en wat doen ze met je darmmicrobioom?
Steeds meer onderzoek toont aan dat polyfenolen positieve effecten op de gezondheid kunnen hebben. Zo kunnen polyfenolen een effectieve manier zijn om het risico op chronische aandoeningen (zoals obesitas, diabetes, kanker, hart- en vaatziekten en geheugencognitieve problemen) te verlagen. Maar wat zijn deze polyfenolen, wat doen ze precies en hoe kunnen ze onze gezondheid bevorderen?
Wat zijn polyfenolen?
Polyfenolen zijn stoffen die voornamelijk in planten terug te vinden zijn. Planten maken deze stoffen aan om zich te beschermen tegen interne, schadelijke deeltjes (vrije radicalen en reactieve zuurstofsoorten) of omgevingsfactoren (zoals UV-straling, schimmels, insecten en beesten) die de plant kunnen aantasten. Verder kunnen polyfenolen ontstekingsremmend werken en als antioxidanten fungeren (1). Antioxidanten beschermen je lichaam door schadelijke stoffen onschadelijk te maken. Daarmee verlagen ze het risico op ziektes zoals kanker en hart- en vaatziekten (2). Andere functies van polyfenolen zijn het versterken van je weerstand, het verbeteren van insulinegevoeligheid en het gezond houden van je hart en bloedvaten (1).

Polyfenolen kun je vooral terugvinden in groenten en fruit. Ook WholeFiberTM (100% gedroogde groente) bevat polyfenolen die kunnen fungeren als antioxidanten. Naast polyfenolen bevat WholeFiberTM ook veel vezels die belangrijk zijn voor de aanmaak van gunstige stofjes die de gezondheid van de darm bevorderen, maar ook de weerstand versterkt, bloedsuikers stabieler houdt en insulinegevoeligheid verbetert (3). Wist je dat geadviseerd wordt om 30-40 gram vezels per dag binnen te krijgen en de gemiddelde Nederlander maar 21 gram vezels binnenkrijgt (4,5)? Met 2-3 eetlepels WholeFiberTM per dag kan je al 10 gram extra (prebiotische) vezels binnenkrijgen.
Polyfenolen en het darmmicrobioom
Polyfenolen en je darmbacteriën werken samen om je darmen, hersenen en zelfs je longen gezond te houden. Polyfenolen kunnen ervoor zorgen dat er meer goede bacteriën in je darmen komen en minder slechte bacteriën. De bacteriën in je darmen kunnen polyfenolen veranderen in andere stofjes die goed zijn voor je gezondheid (6). Een voorbeeld hiervan zijn de korte–keten vetzuren (KKV) waarvan butyraat (boterzuur) een belangrijke is (lees hier meer over butyraat). Butyraat helpt mee om de darmgezondheid goed te houden, voedt de cellen in de darm en helpt mee om je bloedsuikers stabiel te houden. De onderstaande afbeelding geeft een samenvatting van de gunstige effecten die polyfenolen kunnen hebben.

Referenties
- Rana, A., Samtiya, M., Dhewa, T., Mishra, V., & Aluko, R. E. (2022). Health benefits of polyphenols: A concise review. Journal Of Food Biochemistry, 46(10). https://doi.org/10.1111/jfbc.14264
- https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/antioxidanten.aspx
- Puhlmann, M., Jokela, R., Van Dongen, K. C. W., Bui, T. P. N., Van Hangelbroek, R. W. J., Smidt, H., De Vos, W. M., & Feskens, E. J. M. (2022). Dried chicory root improves bowel function, benefits intestinal microbial trophic chains and increases faecal and circulating short chain fatty acids in subjects at risk for type 2 diabetes. Gut Microbiome, 3. https://doi.org/10.1017/gmb.2022.4
- Gezondheidsraad (2006) Richtlijn voor de vezelconsumptie, Den Haag
- https://www.wateetnederland.nl/resultaten/energie-en-macronutrienten/vezel
- Cheng, H., Zhang, D., Wu, J., Liu, J., Zhou, Y., Tan, Y., Feng, W., & Peng, C. (2023). Interactions between gut microbiota and polyphenols: A mechanistic and metabolomic review. Phytomedicine, 119, 154979. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2023.154979