Author picture

Dit bericht is gepubliceerd door WholeFiber

Paradoxale diarree: wanneer je darmen je verwachtingen tarten

Wanneer je last hebt van paradoxale diarree, ofwel overloopdiarree, lijkt het alsof je diarree hebt maar eigenlijk heb je last van verstopping. Dit kan namelijk ontstaan als de darm heel vol is met ontlasting vanwege de obstipatie en er dan wat dunne ontlasting langs de harde poep lekt. Dit wordt paradoxale diarree of overloopdiarree genoemd. 

Wat zijn oorzaken van paradoxale diarree? 

De meest belangrijke oorzaak van paradoxale diarree is obstipatie ofwel verstopping. Meestal komt dit door een ongezonde leefstijl die wordt gekenmerkt door: 

  • Het eten van te weinig vezels (tip: met WholeFiber voeg je makkelijk 8-10 gram vezels per dag toe aan jouw maaltijden)
  • Onvoldoende drinken 
  • Te weinig bewegen 
  • Ongezond lichaamsgewicht (overgewicht of obesitas) 

Heel soms zorgt een blokkade in de darm (door bijvoorbeeld een tumor) voor paradoxale diarree. Heb je twijfels en maak je je zorgen, ga dan altijd naar de huisarts.  

Wat is een normale ontlasting? 

Ontlastingsvormen worden vaak aangeduid met de Bristol Stool chart, zie de afbeelding. Vorm 1 en 2 zijn typische vormen van obstipatie, terwijl vorm 6 en 7 diarree zijn. Type 3, 4 en 5 worden gezien als normale poep / stoelgang. Wanneer je last hebt van paradoxale diarree zal je vaker vorm 6 en 7 hebben, terwijl de ontlasting in de darm al sneller vorm 1 en 2 zal hebben.  

Tips bij paradoxale diarree: 

Tips bij paradoxale diarree zijn eigenlijk de leefstijladviezen die horen bij verstopping, omdat de veroorzaker is van de klachten. Die zijn als volgt: 

  • Eet voldoende vezels: zorg dat je iedere dag voldoende groente, fruit, volkoren producten, noten, zaden en peulvruchten eet. 
  • Drink voldoende (1.5-2 liter per dag) 
  • Beweeg regelmatig: het advies is om iedere dag minimaal 30 minuten matig intensief te bewegen (zoals fietsen of wandelen) en 2x per week intensief te sporten.  
  • Zorg voor een gezond lichaamsgewicht.  

Vind je het lastig om voldoende vezels te eten? Je bent niet alleen. In Nederland eet meer dan 90% van de bevolking onvoldoende vezels. Vrouwen hebben dagelijks minimaal 30 gram nodig, en mannen 40 gram. In Nederland eten we gemiddeld zo’n 18-22 gram, veel te weinig dus! Vezels zijn essentieel voor de darmgezondheid omdat ze helpen bij een goede spijsvertering. Ze zorgen ervoor dat je darmen voldoende bewegen en houden de ontlasting soepel. Zo helpen ze om verstopping te voorkomen. 

Wholefiber werking