Author picture

Dit bericht is gepubliceerd door WholeFiber

Gratis webinar:

Het effect van prebiotische vezels op de darmgezondheid
Donderdag 15 december 2022 /16.00-17.00 uur

In Nederland eet meer dan 90% van de bevolking te weinig vezels. De gezondheidsraad beveelt 30 gram voor vrouwen en 40 gram voor mannen aan, maar respectievelijk eten vrouwen 18 gram en mannen 23 gram (1, 2). Deze te lage vezelinname heeft een negatief effect op de algehele gezondheid en het darm microbioom. Het darm microbioom speelt een essentiële rol in de menselijke gezondheid, zo is deze onder andere al gelinkt aan darmklachten, obstipatie, obesitas, diabetes en inflammatoire darmziekten (3, 4, 5, 6). Voeding is een van de belangrijkste omgevingsfactoren die het darm microbioom beïnvloeden (7). Met name de prebiotische voedingsvezels hebben een sterk effect, omdat deze niet verteerd worden en de dikke darm bereiken. Bij de fermentatie van de prebiotische vezels door de darmbacteriën komen korte ketenvetzuren vrij. Deze hebben sterke effecten op de gezondheid zoals het behoud van darmpermeabiliteit, verlagen van inflammatie en het verlagen van de postprandiale glycemische respons (8). Het beïnvloeden van het darm microbioom is daarom voor veel professionals interessant, omdat hiermee gezondheidswinst gemoeid is.

In dit webinar leer je:

  • Effecten van verschillende type vezels
  • Recente ontwikkelingen in onderzoek
  • Therapeutische en gezondheidsbevorderende effecten van groentevezels
  • Oplossingen om prebiotische vezelinname te verhogen

Praktische informatie:

  • Datum: Donderdagavond 15 december 2022 van 16.00- 17.00 uur
  • Locatie: Online
  • Voor wie: Professionals (diëtisten, artsen, behandelaars, therapeuten en andere geïnteresseerden)
  • Toegang: Je ontvangt op de dag van het webinar een link per email met toegang tot het webinar
  • Inschrijving: via deze link
  • Docenten:
    Prof. dr. Ben Witteman, hoogleraar voeding en darmgezondheid, Wageningen Universiteit
    Dr. Ir. Iris Rijnaarts, voedingswetenschapper
    Prof. Dr. Willem de Vos, hoogleraar microbiologie Wageningen universiteit & universiteit van Helsinki
  • Duur: 1 uur

Referenties:

  1. Gezondheidsraad (2006). Richtlijn voor de vezelconsumptie, Den Haag 03/21.
  2. Nederlandse Voedsel Consumptie Peiling (2012-2016), https://www.wateetnederland.nl/resultaten/energie-en-macronutrienten/inname/vezel, geraadpleegd op 24-11-2022
  3. Ohkusa, T. et al (2019). Gut microbiota and chronic constipation: a review and update. Frontiers in medicine, 19.
  4. Petraroli, M. et al (2021). Gut microbiota and obesity in adults and children: The state of the art. Frontiers in pediatrics9, 657020.
  5. Wu, H. et al (2020). The gut microbiota in prediabetes and diabetes: a population-based cross-sectional study. Cell metabolism32(3), 379-390.
  6. Parada Venegas, D. et al (2019). Short chain fatty acids (SCFAs)-mediated gut epithelial and immune regulation and its relevance for inflammatory bowel diseases. Frontiers in immunology, 277.
  7. Salonen, A., & de Vos, W. M. (2014). Impact of diet on human intestinal microbiota and health. Annu Rev Food Sci Technol5(1), 239-262.
  8. Carlson, J. L. et al (2018). Health effects and sources of prebiotic dietary fiber. Current developments in nutrition2(3), nzy005.