Het aantal jongeren met darmkanker stijgt alarmerend: bijna 50% meer diagnoses bij mensen onder de 50 in de afgelopen 25 jaar (IKNL, 2025). Een verstoorde darmmicrobiota speelt hierbij mogelijk een rol.

Onze darmen herbergen triljoenen bacteriën die je helpen bij o.a. je immuunsysteem, hormoonaanmaak en bescherming tegen ziekten. Maar ongezonde voeding, weinig vezels, stress en antibiotica kunnen het evenwicht verstoren. Hierdoor daalt de productie van beschermende stoffen zoals butyraat, dat ontstekingen remt en darmcellen voedt.

Wat kun je doen?

Eet vezelrijk, onbewerkt en gevarieerd, zo help je je goede darmbacteriën. Prebiotisch voedsel zoals groenten (witlofwortel, prei en ui) peulvruchten (zoals linzen) en gefermenteerd eten zoals zuurkool, ondersteunen je darmgezondheid. Ook ontspanning en beweging zijn belangrijk.

WholeFiber is de groente met de meeste prebiotische vezels van allemaal. WholeFiber ondersteunt je darmen met prebiotische vezels die de productie van butyraat stimuleren. Zo geef je je microbioom én je gezondheid een boost.