Baanbrekend onderzoek: WholeFiberTM verbetert insulinegevoeligheid en vermindert vetopslag bij pre-diabetes

Een nieuw onderzoek van Maastricht UMC+ en Wageningen Universiteit laat zien dat WholeFiber™, een prebiotische groente, zorgt voor verbetering van insulinegevoeligheid, kleinere vetcellen én een beter darmmicrobioom bij mensen met pre-diabetes. Slechts 12 weken dagelijks WholeFiber™ leidde tot meetbare gezondheidsverbeteringen. De resultaten zijn op 15 juli 2025 gepubliceerd in Cell Reports Medicine. Klik hier voor het volledige artikel.
Het team van Professor Ellen Blaak van Maastricht UMC+ heeft samen met onderzoekers van Wageningen Universiteit onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van WholeFiberTM. Ze keken hierbij naar lichaamsprocessen die samenhangen met overgewicht, obesitas en diabetes type 2 in relatie tot het darmmicrobioom. Eerder onderzoek liet al zien dat WholeFiberTM een groot effect heeft op het darmmicrobioom en zorgt voor stabielere bloedsuikers (lees hier meer). Het nieuwe onderzoek heeft nog uitgebreider bestudeerd wat er gedurende een langere periode gebeurt met deze lichaamsprocessen.
Hoe zag het onderzoek eruit?
- Deelnemers: 42 mensen met pre-diabetes
- Duur: 12 weken
- Interventie: dagelijks WholeFiber™ of een placebo
- Metingen: darmmicrobioom, bloedwaarden, vetcellen (biopten), levervet (MRI)
Een belangrijke uitkomst: de insulinegevoeligheid* verbeterde significant, gemeten met de gouden standaard: de 2-stap hyperinsulinemic hypereuglycemic clamp**.
*Insulinegevoeligheid: verwijst naar hoe effectief je lichaam reageert op het hormoon insuline, dat de bloedsuikers reguleert. Deze processen zijn verstoord bij mensen met (pre-)diabetes.
**Hyperinsulinemic hypereuglycemic clamp: de beste manier om insulinegevoeligheid te meten.
De belangrijkste resultaten:
Dit onderzoek bevestigde het gunstige effect van WholeFiber™ op het darmmicrobioom én bevestigde flink verhoogde aanmaak van butyraat in de darmen – een gunstige stof voor je lichaam. In dit onderzoek zagen we dat WholeFiber™ zorgt voor:
- 15% betere insulinegevoeligheid. Dit draagt bij aan lagere en meer stabiele bloedsuiker niveaus.
- 15% minder triglyceriden in het bloed. Een te hoog gehalte aan triglyceriden verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
- 20% (in aantal) minder grote vetcellen. Grote vetcellen produceren hormonen, zorgen voor meer ontstekingen en verlagen de insulinegevoeligheid. Kleinere vetcellen zijn juist gunstig voor de gezondheid.
- Minder vet in de lever. Een teveel aan levervet geeft extra risico op leverontstekingen of leverziekten.
- Een verbeterde samenstelling van het darmmicrobioom. Een evenwichtig darmmicrobioom is belangrijk voor onder meer de stofwisseling, de hormoonbalans en het afweersysteem. In de studie nam bij consumptie van gedroogde witlofwortel het aantal gunstige bacteriën toe, zoals verschillende Bifidobacterium soorten en Anaerostipes hadrus.
- Verhoogde productie van butyraat en propionaat. Deze vetzuren zijn gunstig voor de darmgezondheid.
Dit onderzoek heeft nog meer kennis gebracht over welke bacteriën butyraat maken als je WholeFiber eet. Het was al bekend dat de bacteriën Bifidobacterium en Anaerostipes spp. zorgen voor meer butyraat na het eten van WholeFiber. Nu weten we ook welke soorten Bifidobacterium en Anaerostipes dit doen, namelijk B. Longum, B. Adolescentis, B. Bifidus en A. Hadrus.

Wat betekent dit?
Voor het eerst laat een wetenschappelijk onderzoek zien dat de prebiotische groente WholeFiber™ grote effecten heeft op je stofwisseling, zoals bij mensen met pre-diabetes. Door dagelijkse consumptie van WholeFiber™ kun je:
- Je bloedsuikers stabiliseren en insulinegevoeligheid verbeteren.
- Triglyceriden (vetten) in het bloed verlagen
- Verminderd hoeveelheid vet in de lever
- Vetopslag verminderen, je vetcellen krimpen
- Je darmflora versterken: toename van gunstige darmbacteriën (Bifidobacterium en Anaerostipes spp.)
- Toename butyraat-vorming (lees meer over de gezondheidseffecten van butyraat).
Meer weten?
Benieuwd naar het volledige onderzoek of de presentatie van de onderzoekers?
- Lees de wetenschappelijke publicatie (klik hier)
- Neem contact op via info@wholefiber.nl voor meer informatie