WholeFiber™ verbetert insulinegevoeligheid en verkleint vetcellen bij mensen met prediabetes
In Nederland hebben momenteel ruim 1,4 miljoen mensen last van te hoge bloedsuikers of dat hun lichaam niet goed reageert op insuline, ook wel prediabetes genoemd — vaak zonder dat ze het weten. Deze aantallen blijven stijgen, we staan daarom op een cruciaal keerpunt: door gezondere keuzes te maken, kan de ontwikkeling naar diabetes type 2 worden voorkomen. Uit recent onderzoek van Maastricht UMC+ en Wageningen Universiteit blijkt dat WholeFiber™ zorgt voor een sterke verbetering van de insulinegevoeligheid, kleinere vetcellen én een beter darmmicrobioom bij mensen met prediabetes. Klik hier voor het volledige artikel.
Prediabetes is het voorstadium van diabetes type 2 (ook wel suikerziekte genoemd). De bloedsuikerspiegel is hierbij hoger dan normaal, maar nog niet hoog genoeg om van diabetes te spreken. Prediabetes blijft vaak onopgemerkt, maar kan wél schade toebrengen aan bloedvaten en organen. Mensen met prediabetes hebben vaak ook een verhoogd cholesterolgehalte en hoge bloeddruk en lopen extra risico op hart- en vaatziekten.
Voordat iemand diabetes type 2 ontwikkelt, is het lichaam vaak al langere tijd minder gevoelig voor insuline. Dit wordt insulineresistentie genoemd. Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat suiker uit voeding wordt opgenomen in de cellen. Bij insulineresistentie lukt dit minder goed, waardoor de bloedsuiker stijgt. Op termijn kan dit leiden tot diabetes type 2.
Het goede nieuws is dat je prediabetes kunt omkeren door gezonder te leven — en uit recent onderzoek van Maastricht UMC+ en Wageningen Universiteit blijkt dat WholeFiber™ hieraan kan bijdragen.

Hoe zag het onderzoek eruit?
Op 15 juli 2025 verscheen in Cell Reports Medicine een baanbrekend onderzoek naar de gezondheidseffecten van WholeFiber™. Het onderzoek werd uitgevoerd door Maastricht UMC+ en Wageningen Universiteit onder leiding van Professor Ellen Blaak. In dit onderzoek kregen de deelnemers dagelijks WholeFiber™ of een placebo gedurende 12 weken. De onderzoekers deden uitgebreide metingen aan darmmicrobioom, bloedwaarden, insulinegevoeligheid, vetcellen en levervet.
De belangrijkste resultaten:
Door dagelijkse consumptie van WholeFiber™ kun je
✅ Je bloedsuikers stabiliseren en insulinegevoeligheid verbeteren
✅ Hoeveelheid vetten (triglyceriden) in het bloed verlagen. Te veel vetten in het bloed verhoogt de kans op hart- en vaatziekten.
✅ De hoeveelheid vet in de lever verminderen. Te veel levervet kan leiden tot leverschade.
✅ Vetopslag verminderen: de vetcellen krimpen. Grote vetcellen maken ontstekingsstoffen aan die slecht zijn voor de gezondheid.
✅ Je darmmicrobioom versterken: toename van gunstige darmbacteriën. Deze bacteriën helpen bij de gezondheid door het aanmaken van goede stoffen (korte ketenvetzuren) zoals butyraat. –
✅ Je maakt meer butyraat aan in de darm. Butyraat verlaagt ontstekingsstoffen, versterkt de darmwand, helpt bij stabiele bloedsuikers en verbetert de weerstand
WholeFiber™ in de spotlights
WholeFiber™ bestaat uit minimaal bewerkte, gedroogde witlofwortel van Nederlandse bodem. Het bevat ‘intrinsieke’ vezels, wat betekent dat deze vezels nog volledig verpakt zitten in de celstructuur van de plant. Daardoor worden ze langzaam en deels in het einde van de dikke darm afgebroken, precies waar gunstige darmbacteriën ze het beste kunnen benutten. Dit resulteert in een hoge productie van butyraat, een belangrijke stof die ontstekingsremmend werkt, de darmwand beschermt en bijdraagt aan een stabiele bloedsuiker.

Een eenvoudige stap naar een betere gezondheid.
Het lastig de aanbevolen hoeveelheid vezels te consumeren, meer dan 90% van de Nederlanders haalt dit niet. WholeFiberTM is een puur natuur manier om de meer vezels te eten, eenvoudige toe te voegen aan de maaltijd. Dagelijks 2-3 eetlepels per dag geeft al 10-12 gram prebiotische vezel, en dat is vaak wat de meeste mensen juist te kort komen
Dit onderzoek laat zien dat een simpele, natuurlijke aanpassing zoals WholeFiber™ een veilige oplossing biedt voor mensen met prediabetes, obesitas en hart- en vaatziekten om de kans op diabetes type 2 te verkleinen.
Meer weten?
Benieuwd naar het volledige onderzoek of meer informatie?
- Bekijk hier het uitgebreide kennisitem over het onderzoek.
- Bekijk hier het persbericht van WholeFiber™.
- Bekijk hier het persbericht van Maastricht UMC+.
- Het onderzoek in de spotlights bij: Voeding Nu, VMT en RTV.
- Lees de wetenschappelijke publicatie (klik hier)
- Neem contact op via info@wholefiber.nl voor meer informatie