WholeFiber™, gedroogde witlofwortel van Nederlandse bodem, verbetert de insulinegevoeligheid, verlaagt het gehalte aan vetten in het bloed, zorgt voor kleinere vetcellen én verbetert de samenstelling van het darmmicrobioom bij mensen met pre-diabetes. Dat blijkt uit onderzoek van Maastricht UMC+ en Wageningen Universiteit. Twaalf weken dagelijks WholeFiberleidde tot meetbare gezondheidsverbeteringen. De uitkomsten zijn op 15 juli 2025 gepubliceerd inCell Reports Medicine.

Het is baanbrekend dat een studie bij deelnemers zowel verbeteringen in insulinegevoeligheid en bloedwaarden als in de grootte van vetcellen laat zien na het dagelijks eten van een prebiotische groente,’ zegt Emeritus Professor Willem M. de Vos, wetenschappelijk adviseur van WholeFiber. De positieve effecten van de prebiotische vezels in WholeFiber™ op het darmmicrobioom en de stabiliteit van het bloedsuikergehalte waren al bekend en worden door deze studie herbevestigd. Maar de significante verbetering in insulinegevoeligheid, vermindering van triglyceriden in het bloedserum en de vermindering van het aantal grote vetcellen zijn nieuw. Deze uitkomsten bieden nieuwe aanknopingspunten bij het voorkomen van diabetes en hart- en vaatziekten.’

Veel butyraat

Bijzonder aan de prebiotische vezels in gedroogde witlofwortel (cichoreiwortel) is dat ze – in tegenstelling tot geïsoleerde, bewerkte vezelsintrinsiek’ zijn. Ze zitten nog ‘ingepakt’ in de structuur van intacte plantcellen en komen langzaam vrij in de dikke darm. Ze bereiken hierdoor ook het laatste deel van de dikke darm, en bij de fermentatie door gunstige darmbacteriën ontstaat extra veel van het gunstige verbinding butyraatessentieel voor de gevonden gezondheidsverbeteringen. 

Uitgebreide metingen

Aan de studie, uitgevoerd door onderzoekers van Maastricht UMC+ en Wageningen Universiteit onder leiding van Professor Ellen Blaak, namen 42 mensen met overgewicht en pre-diabetes deel. De ene helft kreeg dagelijks gedroogde witlofwortel, terwijl de andere helft een placebo ontving. De deelnemers en onderzoekers wisten niet welke versie zij kregen. De onderzoekers deden uitgebreide metingen aan darmmicrobioom, bloedwaarden, vetcellen (via biopten) en levervet (via MRI) van de deelnemers. De insulinegevoeligheid werd gemeten met de gouden standaard: de 2-step hyperinsulinemic hypereuglycemic clamp. Hierbij krijgen deelnemers eerst een lage en daarna een hoge dosis insuline toegediend. Zo is te bepalen hoe gevoelig verschillende weefsels zijn voor insuline.

Resultaten

Twaalf weken WholeFiber™ leidde tot:

  • 15% betere insulinegevoeligheid. Dit draagt bij aan lagere en meer stabiele bloedsuiker niveaus.
  • 15% minder triglyceriden in het bloed. Een te hoog gehalte aan triglyceriden verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
  • 20% (in aantal) minder grote vetcellen. Grote vetcellen produceren hormonen, zorgen voor meer ontstekingen en verlagen de insulinegevoeligheid. Kleinere vetcellen zijn juist gunstig voor de gezondheid. 
  • Minder vet in de lever. Een teveel aan levervet geeft extra risico op leverontstekingen of leverziekten. 
  • Een verbeterde samenstelling van het darmmicrobioom. Een evenwichtig darmmicrobioom is belangrijk voor onder meer de stofwisseling, de hormoonbalans en het afweersysteem. In de studie nam bij consumptie van gedroogde witlofwortel het aantal gunstige bacteriën toe, zoals verschillende Bifidobacterium soorten en Anaerostipes hadrus
  • Verhoogde productie van butyraat en propionaat. Deze vetzuren zijn gunstig voor de darmgezondheid. 

 

Pre-diabetes

Maar liefst 1,4 miljoen Nederlanders hebben pre-diabetes, meestal zonder dat ze zich hiervan bewust zijn, aldus Maastricht UMC+ in november 2024. De helft van hen ontwikkelt op den duur diabetes type 2. Pre-diabetes is om te keren met aanpassingen in leefstijl, zoals meer bewegen en gezond eten met voldoende vezels. ‘Deze interventie studie (RCT) met WholeFiber™bevestigt dat minimaal bewerkte, gedroogde witlofwortel een veilige en eenvoudige oplossing biedt voor mensen met pre-diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten om de kans op diabetes type 2 te verkleinen,’ aldus F.S. Kaper, CEO van WholeFiber.

Over WholeFiber BV

De gezondheid van iedereen versterken, vanuit de basis, elke dag weer. Dat is de missie van de WholeFiber onderneming, opgerichtdoor F.S. Kaper in 2012. Het bedrijf was oorspronkelijk gevestigd in NJ/USA, waar het de IP beschermde processen ontwikkelde. Tegenwoordig wordt WholeFiber™ geteeld en gedroogd in Flevoland, Nederland. WholeFiber™ is verkrijgbaar via www.wholefiber.nl, via gezondheid professionals, gezondheid winkels en apotheken in Nederland en België.WholeFiber™ is een 100% gedroogde groente en van nature rijk aan verschillende prebiotische vezels, polyfenolen, eiwit en mineralen zoals die aanwezig zijn in de plantencelstructuur – met bewezen positief effect op het darmmicrobioom en daaruit voortvloeiende gezondheidsaspecten.

Meer weten?

Lees de wetenschappelijke publicatie in Cell Reports Medicine, bekijk een overzicht van eerdere studies met gedroogde witlofwortel of breng een bezoek aan onze website. Je kunt ook direct contact met ons opnemen, via info@wholefiber.nl.