
5 Redenen om meer prebiotica te eten
5 Redenen om meer prebiotica te eten
Van probiotica heb je inmiddels vast gehoord, maar wist je dat prebiotica net zo belangrijk zijn voor een gezonde darmflora en daarmee je algehele gezondheid? Lees in dit artikel wat prebiotica zijn en 5 redenen om meer prebiotica te eten.

Wat zijn prebiotica?
Prebiotica zijn onoplosbare voedingsvezels die van nature voorkomen in plantaardige voedingsmiddelen zoals granen, groenten en fruit. Het zijn de celwanden van de planten. Je darmen kunnen deze vezels niet afbreken en verteren, je darmbacteriën wél.
Voedt goede bacteriën
De goede bacteriën in je darmen zijn dol op dit type vezels. Ze gebruiken het als voeding en zetten het via een proces van fermentatie om in gunstige stoffen waaronder butyraat. Door voldoende prebiotica te eten, kunnen gunstige bacteriën in de darmen beter gedijen en vermenigvuldigen, waardoor de darmflora verbeterd wordt met alle voordelen van dien.
Welvaartsziekten
Het dieet in veel Westerse landen bevat over het algemeen weinig vezels. De meeste mensen komen aan 10 gram vezels per dag, terwijl voor een gezonde darmwerking minstens 30 gram vezels per dag is aan te bevelen. Waaronder dus een flink deel van die speciale, prebiotische vezels waar de darmbacteriën blij van worden. Voldoende prebiotica in je dagelijkse dieet opnemen kan helpen om slanker, fitter en blijer in je vel te zitten. Zo dragen prebiotica bij aan het verminderen van darmklachten en het voorkomen van welvaartsziekten zoals diabetes type 2.
Voedingsmiddelen rijk aan prebiotica
Bepaalde voedingsmiddelen zijn extra rijk prebiotische vezels zoals inuline, cellulose, hemicellulose, oligofructose en pectine. Uit onderzoek blijkt dat al met 5 gram prebiotische vezels per dag zich positieve effecten voordoen. Reden genoeg om onderstaande voedingsmiddelen regelmatig op je boodschappenlijstje te zetten.
- Gedroogde witlofwortel (WholeFiber)
- Witlof
- Artisjokken
- Knoflook
- Uien
- Prei
- Banaan
- Tomaten
- Asperges
- Linzen
- Afgekoelde aardappelen
- Havermout
- Zoete aardappel
- Pompoen
- Schorseneren
5 Redenen om meer prebiotica te eten
Je krijgt al prebiotica binnen door het eten van groente, fruit, brood, graanproducten en peulvruchten. Maar krijg je wel voldoende vezels binnen?
Onze verre voorvaderen zouden zo’n honderd gram vezels per dag hebben gegeten. Dat halen we nu bij lange na niet meer. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid is minstens 30 gram per dag, maar de gemiddelde Nederlander haalt nog niet eens de helft. – Jacqui van Kemenade, huisarts
Prebiotische vezels dragen bij aan een goede stoelgang en helpen bij het behouden van een gezond gewicht. Maar dat is niet alles! Lees hier de 5 belangrijkste redenen om meer prebiotica te eten:
1. Aanmaak van butyraat
Butyraat, ook wel boterzuur genoemd, wordt aangemaakt door de goede darmbacteriën in de darmen en is een belangrijk bouw- en onderhoudsstof voor de darmwand. De darmwand wordt elke drie dagen vernieuwd, en als je nagaat dat dat een oppervlakte van een tennisveld is begrijp je waarom voldoende butyraat zo belangrijk is. Dit stofje zorgt ook dat de darmwand niet al te doorlaatbaar wordt, maar alleen gunstige stoffen laat passeren en de rest wordt uitgescheiden.
2. Stabiele bloedsuikerspiegel
Onoplosbare voedingsvezels zorgen dat de bloedsuikerspiegel stabieler blijft met minder insulinepieken als gevolg. Dat merk je in de praktijk door een langdurig, verzadigd gevoel na een maaltijd met voldoende prebiotische vezels. Gunstige bacteriën die door de inname van prebiotica goed gedijen, kunnenop hun beurt zelf ook invloed uitoefenen op de bloedsuikerspiegel. Steeds meer onderzoek wijst uit dat bepaalde darmbacteriën tegen diabetes type 2 kunnen beschermen.
3. Vermindert constipatie
1 op de 5 mensen heeft wel eens last van constipatie, een vervelend kwaaltje waarbij de stoelgang te lang uitblijft. Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat de vezels in WholeFiber bij kunnen dragen aan het verminderen van constipatie. De gedroogde witlofwortel bevat zowel oplosbare vezels die de darminhoud volume geven als onoplosbare vezels die de stoelgang sneller door de darmen laten gaan.
4. Gunstig effect op stemming
Darmbacteriën communiceren rechtstreeks met de hersenen via een grote zenuw; de nervus vagus. Ze maken daarvoor neurotransmitters aan, wat signaalstoffen zijn die het hele zenuwstelsel in het lichaam beïnvloeden. Daarmee bepalen de bacteriën in de darm voor een (groot) deel hoe we ons voelen, met pijn omgaan en stress verwerken. Door voldoende prebiotica te eten, wordt het aandeel gunstige bacteriën in de darmen groter en hoe gezonder en gevarieerder de darmflora is, hoe beter dat is voor je stemming.
5. Helpt bij afvallen
De darmflora bestaat uit triljoenen verschillende bacteriën. Sommige hebben gunstige effecten en versnellen de vetverbranding, andere hebben het minder goed met ons voor. Bepaalde bacteriën kunnen bijvoorbeeld meer calorieën vrijmaken uit het eten wat je tot je neemt, waardoor je makkelijker aankomt. Ook kunnen ze je eetlust beïnvloeden en zorgen dat je trek krijgt in ongezonde dingen. Door te zorgen dat je darmflora rijk is aan goede bacteriën gaat het afvallen makkelijker.
Meer weten? Lees hier ook onze andere blogs
Makkelijk meer voedingsvezels eten met WholeFiber
Met WholeFiber wordt gezond eten en vitaal blijven een stuk makkelijker! Strooi onze knapperige stukjes gedroogde witlofwortel over je maaltijden, van ontbijt tot diner en voeg zo meer gezonde vezels toe aan je dagelijkse voeding. WholeFiber, zorgvuldig gedroogde witlofwortel, is 100% natuurlijk, glutenvrij en van Hollandse bodem. WholeFiber bevat maar liefst 85% prebiotische vezels die de groei van goede bacteriën in de darmen bevorderen.