Author picture

Dit bericht is gepubliceerd door Fortelle

5 Redenen om meer prebiotica te eten

5 redenen om meer prebiotica te eten

Van probiotica heb je inmiddels vast gehoord, maar wist je dat prebiotica net zo belangrijk zijn voor een gezonde darmflora en daarmee je algehele gezondheid? Lees in dit artikel wat prebiotica zijn en ontdek 5 redenen om meer prebiotica aan je dieet toe te voegen.

Inhoud

Wat is prebiotica?

Prebiotica zijn onoplosbare voedingsvezels die van nature voorkomen in plantaardige voedingsmiddelen zoals granen, groenten en fruit. Ze vormen de celwanden van planten. Je darmen hebben niet de mogelijkheid om deze prebiotica vezels af te breken en te verteren, maar je darmbacteriën kunnen dit wel.

Voedt goede bacteriën

De goede bacteriën in je darmen zijn dol op dit type vezels. Ze gebruiken prebiotica als voeding en zetten ze via fermentatie om in waardevolle stoffen, waaronder butyraat. Door regelmatig prebiotica vezels aan je dieet toe te voegen, kunnen gunstige bacteriën in je darmen floreren en vermenigvuldigen, wat resulteert in een verbeterde darmflora met tal van voordelen.

Welvaartsziekten

Het dieet in veel Westerse landen bevat doorgaans weinig prebiotische vezels. Hoewel de meeste mensen slechts 10 gram vezels per dag consumeren, wordt minstens 30 gram vezels per dag aanbevolen voor een gezonde darmwerking. Dit omvat ook een aanzienlijke hoeveelheid van de bijzondere prebiotische vezels waar darmbacteriën van profiteren. Voldoende prebiotica vezels in je dagelijkse voeding opnemen kan bijdragen aan een slanker, fitter en gelukkiger gevoel. Zo dragen prebiotische vezels bij aan het verminderen van darmklachten en het voorkomen van welvaartsziekten, waaronder diabetes type 2.

Voedingsmiddelen rijk aan prebiotica

Bepaalde voedingsmiddelen bevatten een overvloed aan prebiotische vezels, zoals inuline, cellulose, hemicellulose, oligofructose en pectine. Onderzoek wijst uit dat zelfs met slechts 5 gram prebiotische vezels per dag al positieve effecten merkbaar zijn. Het is dan ook aan te raden om de volgende voedingsmiddelen regelmatig aan je boodschappenlijstje toe te voegen:

 • Gedroogde witlofwortel (WholeFiber prebiotica supplement)
 • Witlof
 • Artisjokken
 • Knoflook
 • Uien
 • Prei
 • Banaan
 • Tomaten
 • Asperges
 • Linzen
 • Afgekoelde aardappelen
 • Havermout
 • Zoete aardappel
 • Pompoen
 • Schorseneren
Vezelgehalte WholeFiber

5 Redenen om meer prebiotica te eten

Je krijgt al prebiotica binnen door het eten van groente, fruit, brood, graanproducten en peulvruchten. Maar krijg je wel voldoende vezels binnen?

Onze verre voorvaderen zouden zo’n honderd gram vezels per dag hebben gegeten. Dat halen we nu bij lange na niet meer. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid is minstens 30 gram per dag, maar de gemiddelde Nederlander haalt nog niet eens de helft. – Jacqui van Kemenadehuisarts

Prebiotische vezels voor een gezonde levensstijl

Prebiotische vezels dragen bij aan een gezonde spijsvertering en spelen een rol in het behoud van een gezond gewicht. Prebioticum kan postieve gezondheidseffecten hebben. Maar dat is niet alles! Hier zijn de 5 belangrijkste redenen om meer prebioticum aan je dieet toe te voegen:

1.      Aanmaak van butyraat

Butyraat, ook bekend als boterzuur, wordt geproduceerd door de goede darmbacteriën en is essentieel voor de opbouw en het onderhoud van de darmwand. Aangezien de darmwand elke drie dagen vernieuwd wordt en een oppervlakte heeft vergelijkbaar met een tennisveld, wordt de cruciale rol van voldoende butyraat duidelijk. Dit stofje draagt eveneens bij aan een gezonde doorlaatbaarheid van de darmwand.

2.      Stabiele bloedsuikerspiegel

Onoplosbare voedingsvezels zorgen voor een stabielere bloedsuikerspiegel en verminderen insulinepieken. Dit vertaalt zich in langdurige verzadiging na een maaltijd rijk aan prebiotische vezels. Gunstige darmbacteriën die gedijen dankzij prebiotica kunnen op hun beurt de bloedsuikerspiegel positief beïnvloeden. Steeds meer onderzoek suggereert dat bepaalde darmbacteriën bescherming bieden tegen diabetes type 2.

3.      Bevordering van een regelmatige stoelgang

Een op de vijf mensen heeft weleens last van constipatie, een ongemak waarbij de stoelgang vertraagd is. Onafhankelijk onderzoek wijst uit dat de vezels in WholeFiber kunnen bijdragen aan het verminderen van constipatie. De gedroogde witlofwortel bevat zowel oplosbare vezels die de darminhoud volume geven als onoplosbare vezels die de stoelgang versnellen.

4.      Positieve invloed op stemming

Darmbacteriën hebben directe communicatie met de hersenen via de nervus vagus, een grote zenuw. Ze produceren neurotransmitters, signaalstoffen die het volledige zenuwstelsel beïnvloeden. Hierdoor hebben bacteriën in de darmen een aanzienlijke invloed op ons humeur, pijnperceptie en stressverwerking. Door regelmatig prebiotica vezels te consumeren, wordt de hoeveelheid gunstige bacteriën in de darm vergroot, wat gunstig is voor de gemoedstoestand.

5.      Ondersteuning bij gewichtsbeheersing

De darmflora bevat talloze bacteriën. Sommige dragen bij aan vetverbranding, terwijl andere minder gunstige effecten hebben. Specifieke bacteriën kunnen bijvoorbeeld meer calorieën vrijmaken uit voeding, waardoor gewichtstoename bevorderd wordt. Daarnaast kunnen ze eetlust beïnvloeden en hunkering naar ongezonde voeding stimuleren. Door een rijke darmflora met gunstige bacteriën te bevorderen, wordt gewichtsverlies gemakkelijker.

Wil je meer weten over vezels en spijsvertering? Lees dan ook onze blogs over afvallen met vezels en het verschil tussen pro- en prebiotica

Makkelijk meer voedingsvezels eten met WholeFiber

Met WholeFiber wordt gezond eten en vitaal blijven een stuk makkelijker! Strooi onze knapperige gedroogde witlofwortel over je maaltijden, van ontbijt tot diner, en verhoog de inname van gezonde prebiotische vezels in je dagelijkse voeding. WholeFiber, zorgvuldig gedroogde witlofwortel, is volledig natuurlijk, glutenvrij en afkomstig uit Nederland. WholeFiber bevat maar liefst 85% prebiotische vezels die de groei van gunstige darmbacteriën stimuleren.