[/vc_column]

Verstopping darmen oplossen: de stille strijd met te weinig vezels en obstipatie

Ontdek de natuurlijke oplossing voor verstopping van de darmen en verhelp obstipatie met de kracht van vezels! WholeFiber is jouw partner in het verbeteren van de spijsvertering op een natuurlijke wijze.

Ontdek WholeFiber
 • 100% Natuurlijk
 • Brengt de darmflora in balans
 • Wetenschappelijk onderbouwd

Symptomen darmproblemen

opgeblazen

opgeblazen

persen

persen

harde ontlasting

harde ontlasting

buikpijn

buikpijn

obstipatie

obstipatie

Verstopping darmen: symptomen en betekenis van obstipatie

Heb jij last van verstopping van de darmen? Je bent zeker niet de enige! Obstipatie treft zo’n 10 tot 30% van de bevolking. De symptomen van obstipatie zijn onder andere een opgeblazen gevoel, persen tijdens het toiletbezoek, harde ontlasting, buikpijn en natuurlijk obstipatie zelf. Obstipatie, ook wel bekend als verstopping van de darmen, is een vervelend probleem dat ervoor zorgt dat de stoelgang moeizaam verloopt en de ontlasting hard of in de vorm van losse keuteltjes is.

Obstipatie kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

 • Te weinig vezels eten: Vezelrijk voedsel is essentieel voor een regelmatige stoelgang. Het helpt bij het aantrekken van vocht in de darmen, waardoor de ontlasting meer volume krijgt en gemakkelijker door het darmkanaal kan bewegen. Volkoren producten, groenten en fruit zijn goede bronnen van vezels. Helaas krijgt de gemiddelde Nederlander vaak niet eens de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels binnen.
 • Te weinig drinken: Voldoende vochtinname is cruciaal voor een gezonde spijsvertering. Het helpt bij het verzachten van de ontlasting en vergemakkelijkt de doorgang door de darmen.
 • Te weinig bewegen: Lichamelijke activiteit stimuleert de darmbewegingen, waardoor de stoelgang wordt bevorderd. Te weinig beweging kan leiden tot verstopping van de darmen.
 • Bij bepaalde lichamelijke oorzaken: Er zijn diverse lichamelijke omstandigheden die het risico op obstipatie verhogen. Parkinson, ouder worden, zwangerschap en diabetes zijn enkele voorbeelden van situaties waarin het spijsverteringssysteem minder efficiënt kan functioneren, wat kan resulteren in obstipatie.
 • Medicaties: Sommige medicijnen hebben obstipatie als bijwerking. Het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, zoals pijnstillers, antidepressiva en ijzersupplementen, kan invloed hebben op de darmbewegingen en leiden tot problemen met de stoelgang. Het is belangrijk om bij het gebruik van dergelijke medicijnen rekening te houden met mogelijke bijwerkingen.

wholefiber werking

De rol van voedingsvezels en de risico’s van te weinig vezelinname

Voedingsvezels spelen een cruciale rol bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering en het voorkomen van obstipatie. Ze hebben verschillende functies in het lichaam, waaronder:

 1. Verhoging van het volume van de ontlasting: Vezels trekken water aan in de darmen, waardoor de ontlasting meer volume krijgt. Dit vergemakkelijkt de passage door het darmkanaal en voorkomt verstopping.
 2. Verbetering van de darmmotiliteit: Vezels stimuleren de samentrekkingen van de darmen, waardoor de voedselbolus efficiënter wordt voortbewogen. Dit draagt bij aan een regelmatige stoelgang.
 3. Voeding voor gunstige darmbacteriën: Sommige vezels, met name prebiotische vezels, dienen als voedingsbron voor gunstige bacteriën in de darmen. Deze bacteriën produceren stoffen die de darmgezondheid bevorderen en de stoelgang reguleren.

Een tekort aan voedingsvezels in het dieet kan leiden tot obstipatie en andere darmproblemen. Daarnaast kunnen te weinig vezels ook andere gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, zoals een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en overgewicht. Het is dus belangrijk om voldoende vezelrijke voedingsmiddelen in je dieet op te nemen.

Vezelrijk eten

Voldoende vezels in combinatie met vocht zijn belangrijk voor een regelmatige stoelgang en gaan verstopping van de darmen tegen. Vezels trekken vocht aan in de darm en zorgen ervoor dat de ontlasting meer volume krijgt en daardoor makkelijker door het darmkanaal beweegt. Vezels vind je in volkorenproducten, groenten en fruit. De aanbevolen hoeveelheid vezels per dag is 30 tot 40 gram, maar de gemiddelde Nederlander haalt ongeveer de helft.

Oplosbare versus onoplosbare vezels

Vezels zijn de sleutel tot het verhelpen en voorkomen van obstipatie. Er zijn twee typen vezels: onoplosbare vezels en oplosbare vezels, ook wel prebiotische vezels genoemd.

 • Onoplosbare vezels: Deze vezels komen voor in volkoren producten en dragen bij aan het vergroten van het volume van de ontlasting. Ze trekken vocht aan in de darmen, waardoor de stoelgang gemakkelijker verloopt.
 • Oplosbare vezels: Groenten en fruit zijn goede bronnen van oplosbare vezels. Deze vezels dienen als voeding voor gunstige darmbacteriën en verbeteren de spijsvertering en stoelgang. Daarnaast hebben ze een positief effect op de darmflora en algehele gezondheid. Prebiotische vezels zijn niet alleen nuttig bij het oplossen van verstopping van de darmen, maar ook bij het voorkomen van toekomstige darm- en obstipatie klachten.

Prebiotische vezels als krachtvoer voor je darmflora

Prebiotische vezels dienen als krachtvoer voor je darmflora. Dit type vezels wordt door gunstige bacteriën in de dikke darm gebruikt als voedingsbron. Door voldoende prebiotische vezels te eten, kunnen deze bacteriën optimaal gedijen en verschillende gunstige effecten op de darmgezondheid uitoefenen. Denk hierbij aan het oplossen van verstopping van de darmen, ook wel het oplossen van obstipatie klachten.

De darmflora, ook wel microbioom genoemd, bestaat uit biljoenen bacteriën, gisten en schimmels. Deze micro-organismen hebben een grote invloed op hoe jij je voelt. Zo houden ze onder andere de darmwand gezond en trainen ze het immuunsysteem. Hierdoor word je minder snel ziek en herstel je sneller. Zorg je goed voor de goede bacteriën in je darmen, dan komt dat je gehele gezondheid ten goede.

Gezond microbioom

 

 

WholeFiber: de kracht van vezels voor een gezonde spijsvertering

Het oplossen van verstopping van de darmen met prebiotische vezels is een duurzame oplossing. Gunstige bacteriën in de darmen produceren stoffen die de darmen stimuleren en de stoelgang vergemakkelijken. Door je darmflora te verbeteren met behulp van prebiotische vezels, kun je obstipatie oplossen en toekomstige problemen voorkomen. WholeFiber helpt je op weg naar een vezelrijk dieet, zonder gedoe.

Wat gebeurd er als je teveel vezels eet?

Hoewel vezels essentieel zijn voor een gezonde spijsvertering, kan een overmatige inname van vezels ook problemen veroorzaken. Als je te veel vezels binnenkrijgt, kan dit leiden tot overmatige gasvorming, een opgeblazen gevoel en buikkrampen. Na een paar dagen zullen deze klachten verdwijnen. Je darmen hebben tijd nodig aan de verandering en zullen even moeten wennen aan de nieuwe hoeveelheid vezelinname. Voorkom deze klachten en houd je goed aan de adviezen om dagelijks 1 tot 3 eetlepels WholeFiber toe te voegen aan jouw dieet. Op deze manier loop je niet het risico te veel vezels te eten maar draag je wel actief bij aan het oplossen van verstopte darmen en klachten die komen kijken bij obstipatie. 

Het is belangrijk om een evenwicht te vinden in je vezelinname en te luisteren naar de signalen van je lichaam. Als je obstipatie wilt verhelpen, is het raadzaam om geleidelijk vezelrijke voedingsmiddelen, zoals WholeFiber, aan je dieet toe te voegen en voldoende water te drinken om de vezels effectief te laten werken.

Het optimaliseren van je vezelinname is een belangrijke stap om obstipatie te voorkomen en een gezonde spijsvertering te bevorderen. Door bewust te zijn van de juiste vezelbronnen en de aanbevolen dagelijkse vezelinname te bereiken, kun je de verstopping van de darmen oplossen en genieten van een regelmatige stoelgang en een betere darmgezondheid.

Makkelijk vezels toevoegen aan je voeding

WholeFiber maakt gezond eten en vitaal blijven eenvoudig! Voeg knapperige stukjes gedroogde witlofwortel vezels toe aan je maaltijden, van ontbijt tot diner, en verhoog zo op een natuurlijke manier je dagelijkse vezelinname.

100% natuurlijke vezels

WholeFiber bestaat voor 100% uit natuurlijke vezels, waarvan 85% prebiotische vezels (inclusief inuline, pectine, hemi-cellulose en cellulose). Wetenschappelijk bewezen van invloed op de stoelgang. Een dagelijkse hoeveelheid van 10 tot 15 gram, wat overeenkomt met 2 tot 3 eetlepels, heeft al bewezen een positief effect te hebben (link naar onderzoek / EN).

``Het verbetert mijn darmflora en daardoor voel ik me fitter. Ook nog eens wat kilo's afgevallen.``

Leonie

``Gebruik de WholeFiber nu een aantal maanden. Darmwerking is goed vooruitgegaan. Ben medicijn movicolom aan het afbouwen. Hopelijk straks niet meer nodig.``

John

``Wat een opluchting, met WholeFiber kan ik eindelijk weer makkelijker naar de wc.``

Els

``Lekker knapperig en voel het verschil in mijn buik, platter en rustiger. Fijn product.``

Patricia