Author picture

Dit bericht is gepubliceerd door WholeFiber

Dit zegt je stoelgang over je gezondheid

Gezonde stoelgang, alles over je kleur ontlasting

Kijk jij achterom wanneer je een grote boodschap hebt gedaan? Het lijkt misschien wat vreemd, maar het is eigenlijk verstandig om te doen! Je ontlasting kan namelijk veel informatie geven over jouw gezondheid en de werking van jouw spijsvertering. De kleur, geur en vorm van je ontlasting hebben allemaal een betekenis. In dit artikel zetten we het voor je op een rijtje aan de hand van de Bristol stoelgangschaal!

 1. Wat is een gezonde stoelgang?
 2. Direct je stoelgang verbeteren met WholeFiber
 3. Wat zegt de kleur van je ontlasting?
 4. Wat zegt de geur van je ontlasting?
 5. Wat zegt de vorm van je ontlasting?
 6. Tips om je stoelgang te verbeteren
 7. Ontdek WholeFiber

Wat is een gezonde stoelgang?

Een gezonde stoelgang heeft verschillende kenmerken. Over het algemeen kun je zeggen dat je stoelgang gezond is als:
 • Je ontlasting gemakkelijk naar buiten komt en geen pijn veroorzaakt.
 • Er regelmaat zit in je ontlastingspatroon. Ga je minder dan 3 keer per week naar het toilet, dan heb je last van verstopping. Ga je daarentegen vaker dan 3 keer per dag, dan heb je last van diarree.
 • De consistentie van je ontlasting is niet te hard en niet te zacht.

Direct je stoelgang verbeteren met WholeFiber?

Wat zegt de kleur van je ontlasting?

De kleur van je ontlasting kan ook veel vertellen over je gezondheid. Hier zijn een aantal kleuren en hun mogelijke betekenissen:

Bruine ontlasting

Een normale ontlasting hoort bruin van kleur te zijn. De kleur kan variëren van donkerbruin tot lichtbruin, afhankelijk van wat je hebt gegeten.

Groene ontlasting

Groene kleur ontlasting is meestal onschuldig en kan veroorzaakt worden door het eten van groene bladgroenten. Als je geen groene bladgroenten hebt gegeten, kan groene ontlasting wijzen op een maagdarminfectie of een voedselintolerantie.

Rode ontlasting

Een rode ontlasting kleur ontstaat vaak na het eten van rode kool of bietjes. Soms kan het echter ook wijzen op de aanwezigheid van bloed in de ontlasting. Helder rood bloed kan bijvoorbeeld duiden op aambeien, terwijl donkerrode of zwarte ontlasting kan wijzen op een ontsteking, bloeding of poliep in de darmen. Raadpleeg in dat geval altijd een arts.

Lichtgele of witte ontlasting

Als je ontlasting lichtgeel of wit van kleur is, is het verstandig om een arts te raadplegen. Normaal gesproken zorgt gal uit je galblaas ervoor dat je ontlasting bruin kleurt. Als de ontlasting echter wit of kleurloos is, kan dit wijzen op verstopte galwegen door galstenen of een ontsteking.

Zwarte ontlasting

Zwarte kleur ontlasting vereist extra aandacht. Het kan een onschuldige oorzaak hebben, zoals het slikken van ijzerpillen of het eten van veel spinazie, bosbessen of vlees. Echter, zwarte ontlasting kan ook duiden op een bloeding in je spijsverteringskanaal. Raadpleeg in dat geval een arts.

Wat zegt de geur van je ontlasting?

De geur van je ontlasting en je winden kunnen veel informatie geven over de werking van je spijsvertering. Hoewel ontlasting nooit volledig geurloos is, is een niet al te sterke geur die snel verdwijnt ideaal. Als je ontlasting en winden echter sterk en indringend ruiken, kan er meer aan de hand zijn.

Rotte eieren-lucht

Heeft je ontlasting de geur van rotte eieren? Dit duidt er vaak op dat er iets misgaat met de vertering van eiwitten, ze worden niet volledig afgebroken waardoor er zwavelgassen vrijkomen die de sterke geur veroorzaken. De vertering van eiwitten begint vaak al in je maag en deze geur kan duiden op een mogelijk tekort aan maagzuur.

Zure lucht en een opgeblazen buik

Als je buik na het eten sterk opzwelt en je ontlasting een zure geur heeft, kan dit wijzen op een suboptimale vertering van koolhydraten. Je ontlasting blijft dan drijven omdat er nog veel lucht in zit. Het kan helpen om snelle koolhydraten uit geraffineerde producten zoals witte pasta, crackers en koekjes te vermijden en in plaats daarvan extra (prebiotische) vezels te consumeren, bijvoorbeeld in de vorm van een prebiotica supplement. Koop prebiotische vezels gemakkelijk online bij WholeFiber!

Wat zegt de vorm van je ontlasting?

De vorm van je ontlasting geeft aan hoe lang het in je darmen heeft doorgebracht. De Bristol stoelgangschaal wordt vaak gebruikt om ontlasting in zeven verschillende types in te delen. De schaal wordt in Engeland ook wel de ‘Meyers Scale’ genoemd.

Bristol stoelgangschaal en Mayers Scale poop chart

De Bristol Stoelgangschaal en de Meyers Scale Poop Chart worden soms door elkaar gebruikt of verward, maar in essentie verwijzen ze naar hetzelfde hulpmiddel, namelijk de Bristol Stoelgangschaal. Er is geen afzonderlijk erkende “Meyers Scale” in de medische literatuur die specifiek gericht is op de classificatie van ontlasting. De Bristol Stoelgangschaal is het meest bekend en algemeen geaccepteerd voor het beoordelen van de vorm en consistentie van menselijke ontlasting. De Bristol Stoelgangschaal, die ontlasting classificeert in zeven types, is niet alleen een maatstaf voor constipatie of diarree. Het biedt ook inzichten in hoe lang voedsel in het spijsverteringsstelsel blijft, wat kan wijzen op de efficiëntie van de spijsvertering. Deze schaal wordt wereldwijd gebruikt door gezondheidsprofessionals en patiënten om spijsverteringsgezondheid en eventuele problemen zoals constipatie of diarree te identificeren. De zeven types van vormen ontlasting volgens de Bristol Stool Chart zijn:
Bristol stoelgangschaal - 7 types ontlasting
Figuur 1 Bristol Stool Chart
 • Type 1: Verschillende kleine, harde keuteltjes die moeilijk uit te poepen zijn. De ontlasting heeft lang in de darmen gezeten en is uitgedroogd.
 • Type 2: De ontlasting heeft de vorm van een enkele harde, klontachtige keutel en heeft ook lang in de darmen gezeten.
 • Type 3: De ontlasting heeft de vorm van een worstachtige keutel met barsten aan het oppervlak.
 • Type 4: De ontlasting heeft de vorm van een gladde, slangachtige keutel. Dit is normale ontlasting waar je geen moeite voor hoeft te doen.
 • Type 5: Zachte ontlasting in meerdere kleinere, zachte keutels die makkelijk uitgescheiden worden.
 • Type 6: Een brijachtige, zachte ontlasting vorm met enkele hardere stukjes erin.
 • Type 7: Volledig vloeibare stoelgang.

Types 1 en 2 wijzen op verstopping, meer (prebiotische) vezels eten en water drinken kan dan helpen. Types 3 en 4 zijn gezonde ontlasting vormen. Types 5 tot en met 7 neigen naar diarree en kunnen duiden op een probleem in je darmen, bijvoorbeeld door een voedingsintolerantie.

Tips om je stoelgang te verbeteren

1. Kies voor vezelrijk voedsel

Je darmen en spijsvertering hebben baat bij pure en onbewerkte voeding. Vermijd pakjes en zakjes en ga in plaats daarvan voor verse en simpele maaltijden met veel vezels. Denk aan groenten, fruit, peulvruchten, noten, zaden, zilvervliesrijst, quinoa, boekweit en meer. Voeg WholeFiber toe aan je maaltijden voor een extra vezelboost. Vergeet ook niet voldoende water te drinken voor een gezonde stoelgang.

2. Niet te vaak eten

Eet drie hoofdmaaltijden en probeer tussendoortjes te vermijden. Hierdoor krijgen je darmen voldoende tijd om alles goed af te breken, zodat je lichaam de voedingsstoffen kan opnemen.

3. Goed kauwen

Door goed te kauwen, eet je langzamer en zit je sneller vol. Het duurt namelijk ongeveer 20 minuten voordat je hersenen een seintje geven dat je genoeg gegeten hebt.

Met deze informatie over diverse kleuren ontlasting en de Bristol stoelgangschaal is het duidelijk dat je stoelgang veel kan onthullen over je gezondheid en spijsvertering. De Bristol stoelgangschaal toont alle type ontlasting, waardoor je zelf kunt beoordelen of jouw stoelgang gezond is en hoe je deze eventueel kunt verbeteren. Het is daarom belangrijk om aandacht te besteden aan de kleur, geur en vorm van je ontlasting, en indien nodig medische hulp in te schakelen. Door gezonde voedingskeuzes, kun je bijdragen aan een goede darmgezondheid en algeheel welzijn.

Wil je meer weten over stoelgang en ontlasting? Lees dan ook onze blogs over wat te eten voor een betere stoelgang en waarom je darmen direct reageren op eten

Stoelgang verbeteren met WholeFiber

Met WholeFiber voeg je op een makkelijke én lekkere manier extra voedingsvezels toe aan je maaltijden. WholeFiber, gedroogde witlofwortel, is 100% natuurlijk, glutenvrij en afkomstig van Hollandse bodem. Het geeft een heerlijke, knapperige bite en bevat maar liefst 85% prebiotische vezels die je stoelgang en darmgezondheid bevorderen.