Author picture

Dit bericht is gepubliceerd door WholeFiber

gezond eten voor je darmenHet belang van het darmmicrobioom (in de volksmond ook wel gezonde darmflora genoemd) kan niet genoeg worden benadrukt. Een evenwichtig darmmicrobioom draagt niet alleen bij aan een goede spijsvertering, maar ook aan een sterk immuunsysteem, een gezond hart en zelfs een positieve stemming. In dit artikel gaan we dieper in op de soorten voedsel die je darmen ten goede komen, wat dit voedsel doet voor je lichaam en bieden we praktische tips om je op weg te helpen naar een gezonder darmmicrobioom. 

Gezond eten voor je darmen 

Het belang van vezelrijk voedsel kan niet genoeg worden benadrukt wanneer we het hebben over een gezond darmmicrobioom. Het soort vezel is ook van belang. Onoplosbare/prebiotische vezels zijn de favoriete voeding van vele nuttige bacteriën in onze darmen. Prebiotica zijn voeding voor je darmbacteriën. In dit geval fermenteren de bacteriën de vezels in onze dikke darm, wat resulteert in de productie van nuttige korte keten vetzuren die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en onze darmcellen voeden.  

Voorbeelden van vezelrijk voedsel zijn onder meer groenten, fruit, volkoren granen en peulvruchten. Probeer een verscheidenheid aan deze voedingsmiddelen op te nemen om verschillende soorten vezels te verkrijgen, wat op zijn beurt de diversiteit van je darmmicrobioom kan bevorderen. 

Prebiotishe vezels zijn met name te vinden in groenten, hieronder een overzicht (grafiek met WholeFiber erin 85%). 

Vezelgehalte WholeFiber

Gefermenteerde voedingsmiddelen zijn een andere pijler van gezond eten voor je darmen. Ze bevatten levende culturen van nuttige bacteriën, oftewel probiotica, die zich in onze darmen kunnen vestigen en bijdragen aan een gebalanceerd microbioom. Voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir, zuurkool en kimchi zijn uitstekende bronnen van probiotica. 

Wat doet dit voedsel voor je lichaam? 

Wanneer je eten kiest die je darmen voedt, doe je veel meer dan alleen het bevorderen van een goede spijsvertering. Een gezond darmmicrobioom is geassocieerd met een verbeterde immuunfunctie, betere stemming en mentale gezondheid en zelfs een lager risico op chronische ziekten zoals hartziekten en bepaalde vormen van kanker. 

Voeding die rijk is aan vezels en probiotica kan ook helpen bij het reguleren van je lichaamsgewicht en het beheersen van bloedsuikerspiegels, waardoor je algehele energieniveaus verbeteren. 

Tips voor het kiezen van de juiste voeding 

1. Diversifieer je dieet 

Het diversifiëren van je dieet is een eenvoudige maar effectieve manier om de gezondheid van je darmen te bevorderen. Verschillende soorten micro-organismen verkiezen verschillende soorten voedsel, dus een gevarieerd dieet kan helpen om een rijke en gevarieerde darmflora te onderhouden. Wil je dus gezond eten voor je darmen, eet dan voldoende gevarieerd.  

2. Verminder suiker en bewerkt voedsel 

Hoewel het verleidelijk kan zijn, is het verminderen van de inname van suiker en bewerkt voedsel cruciaal. Deze voedingsmiddelen kunnen schadelijke bacteriën en gisten voeden, wat kan leiden tot een overgroei van deze ongewenste gasten. 

smoothie eten voor darmen

3. Blijf gehydrateerd 

Hydratatie is een andere sleutelfactor voor een gezonde darm. Water helpt bij de spijsvertering en zorgt voor een goede doorstroming van voedsel en afvalstoffen door je spijsverteringskanaal. 

4. Eet voldoende prebiotische vezels.  

Zorg voor 30-40 gram vezels per dag. Als je moeite hebt om voldoende en om de jusiste voedingsvezels uit je dieet te halen, overweeg dan een extra aanvulling vanuit een puur natuur bron,  zoals WholeFiber.  

5. WholeFiber helpt met gezond eten voor je darmen 

WholeFiber is een puur natuur groente dat je eenvoudig kunt toevoegen aan het dagelijks dieet. WholeFiber is gedroogde witlofwortel en bevat maar liefst 85% prebiotische vezels. Deze vezels bevorderen de groei van goede bacteriën in de darmen en met dit prebiotica supplement verbeter je op een snelle en bewezen manier je darmflora, spijsvertering en algehele gezondheid! Voeg WholeFiber gemakkelijk toe aan je ontbijt, lunch of avondmaaltijd en eet gezond voor je darmen. 

Wil je meer weten over het microbioom en de darmflora? Lees dan ook onze blogs over Gut Brain Axis en de werking van pre en probiotica