Author picture

Dit bericht is gepubliceerd door WholeFiber

Diverticulitis: de betekenis, alternatieve behandeling, dieet en klachten onthuld

butyraat darmgezondheid

Diverticulitis is een veelvoorkomende aandoening die invloed heeft op de darmgezondheid. In dit blog gaan we dieper in op wat diverticulitis precies is, welke symptomen het met zich meebrengt, de oorzaken en gevolgen, en hoe een vezelrijk dieet kan bijdragen aan zowel de behandeling als de preventie van deze aandoening. 

Wat is diverticulitis? 

Diverticulitis is een ontstekingsaandoening van de darm, meer specifiek van de kleine uitstulpingen (divertikels) in de darmwand. Deze uitstulpingen zijn op zichzelf niet gevaarlijk, maar kunnen ontstoken raken, wat leidt tot diverticulitis. 

Symptomen van diverticulitis 

Mensen met diverticulitis ervaren vaak klachten zoals: 

 • Buikpijn, voornamelijk aan de linkerkant 
 • Koorts 
 • Misselijkheid en soms overgeven 
 • Veranderingen in de stoelgang (hevige diarree of verstopping) 

Oorzaken en gevolgen van diverticulitis 

De exacte oorzaak van het ontstaan van divertikels en de daaropvolgende ontsteking is niet volledig duidelijk. Factoren die een rol kunnen spelen zijn onder andere leeftijd, het eten van te weinig vezels en een sedentaire levensstijl. Een sedentaire levensstijl is een levensstijl waarbij je minder dan 10% van het dagelijkse energieverbruik aan lichaamsbeweging besteedt, dus wanneer je teveel zit en te weinig beweegt. Diverticulitis gaat meestal vanzelf over binnen enkele weken. In zeldzame gevallen zijn er complicaties waarbij opname in het ziekenhuis en behandeling nodig is. Deze zeldzame complicaties zijn onder andere infecties, abcessen of een perforatie van de darm. 

WholeFiber witlofwortel

Behandeling voor divertikels en voorkomen van diverticulitis 

Diverticulitis kan effectief worden beheerd met een combinatie van voeding, medische en alternatieve behandelingen. Over het algemeen geldt dat een gezonde leefstijl met voldoende beweging, vezelrijke voeding en helpt om divertikels/diverticulitis te voorkomen. Hieronder bespreken we enkele alternatieve methoden die kunnen helpen bij het beheersen van deze aandoening. 

Stressvermindering 

Stress is een bekende factor die spijsverteringsproblemen kan verergeren Methoden om stress te verminderen omvatten: 

 • Mindfulness en meditatie: Deze technieken helpen bij het verlagen van stressniveaus en kunnen de frequentie en ernst van de symptomen verminderen. 
 • Yoga: Yoga combineert fysieke houdingen met ademhalingsoefeningen en meditatie wat kan helpen bij het beheersen van stress en het verbeteren van de algehele darmgezondheid.

Regelmatige lichaamsbeweging 

Lichaamsbeweging is cruciaal voor het behoud van een goede darmgezondheid. Het kan helpen bij het stimuleren van de darmtransit, wat essentieel is voor mensen met diverticulitis. Mogelijke opties voor beweging zouden kunnen zijn: 

 • Wandelen: Een eenvoudige, maar effectieve manier om actief te blijven en de darmbeweging te bevorderen. 
 • Zwemmen: Een lage-impact activiteit die de algehele fysieke gezondheid. 

Het gebruik van probiotica 

Probiotica kunnen helpen bij het herstellen en onderhouden van een gezonde darmflora, wat essentieel is voor de gezondheid van het spijsverteringsstelsel. Bepaalde voedingsmiddelen zijn natuurlijke bronnen van probiotica zoals yoghurt, kefir en kimchi.  

WholeFiber werking

Dieetaanpassingen

Voeding speelt een sleutelrol bij het voorkomen en beheersen van diverticulitis. Het is belangrijk om een dieet te volgen dat de spijsvertering ondersteunt en ontstekingen verminderd. 

Het diverticulitis dieet: vezelrijk eten is de kern van preventie en behandeling 

Een vezelrijk dieet is essentieel voor het voorkomen en beheersen van diverticulitis. Vezels helpen om de stoelgang te normaliseren en de druk in de dikke darm te verminderen. Mensen die voldoende vezels eten hebben minder risico om divertikels en diverticulitis te ontwikkelen. Vezels vindt je in de volgende producten: 

 • Volkoren producten: Kies voor volkoren brood, pasta en zilvervliesrijst in plaats van de geraffineerde/witte varianten. 
 • Groenten en fruit: Deze natuurlijke vezelbronnen moeten een groot deel van het dieet uitmaken. 
 • Peulvruchten, bonen, noten en zaden: zijn natuurlijke bronnen rijk aan vezels 
 • Het gebruik van een prebiotica supplement zoals WholeFiber.  WholeFiber bestaat maar liefst voor 85% uit prebiotische vezels, wat de groei van de goede bacteriën in de darm stimuleert en bijdraagt aan een gezonde darmflora. 
 • Bij een vezelrijk dieet is het essentieel om voldoende water te drinken om de stoelgang te verhogen.
Vezelgehalte WholeFiber

Door deze  methoden te integreren in de dagelijkse routine, kunnen personen met diverticulitis hun symptomen beheersen en hun algehele welzijn verbeteren. Het is altijd raadzaam om deze methoden te bespreken met een gezondheidsprofessional voordat je wijzigingen in jouw behandelplan aanbrengt. 

Diverticulitis en WholeFiber 

Diverticulitis kan een pijnlijke en verstorende aandoening zijn, maar door het begrijpen van de deze darmaandoening, het herkennen van de klachten, en een gezonde leefstijl , kan het risico op deze aandoening aanzienlijk worden verminderd. Door het integreren van WholeFiber in je dagelijkse routine, kun je je darmgezondheid op een natuurlijke en effectieve manier ondersteunen.

Meer weten over voeding en darmklachten? Lees dan ook ons blog over wat eten bij darmklachten

wholefiber werking