Author picture

Dit bericht is gepubliceerd door WholeFiber

De juiste voeding bij darmklachten: tips voor wat te eten bij gevoelige darmen en buikpijn

wat te eten bij darmklachten

Darmklachten kunnen variëren van lichte ongemakken tot ernstige buikpijn en kunnen sterk beïnvloed worden door wat we eten. In dit blog delen we tips over wat te eten bij darmklachten en  wat beter vermeden kan worden, specifiek voor mensen met gevoelige darmen. 

 

Wat te eten bij darmklachten? 

Vezelrijke voeding 

Vezels zijn essentieel voor een gezonde darmfunctie. Bij darmklachten en darmkrampen kan het nuttig zijn om geleidelijk de inname van vezels te verhogen. Dit kan door: 

 • Het eten van volkoren producten 
 • Het eten van voldoende fruit (2 stuks) en groenten (250 gram) aan je dieet 
 • Het gebruiken van natuurlijke producten met veel prebiotische vezels zoals WholeFiber: prebiotische vezels zijn voeding voor de gunstige darmbacterien, dit creert een gezonder darmmicrobioom en daardoor zorgt het voor betere darmgezondheid.  
 • Probiotische en fermenteerbare voeding: probiotische voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir en bepaalde soorten kaas kunnen helpen bij het in balans brengen van de darmflora. Ook gefermenteerde voedingsmiddelen zoals zuurkool en kimchi zijn gunstig. 

Voldoende hydratatie 

Het drinken van voldoende water is cruciaal voor de spijsvertering en kan helpen de symptomen van darmklachten te verminderen. Vocht houd de stoelgang soepel en helpt om obstipatie te voorkomen. 

Vezelgehalte WholeFiber

Wat niet te eten bij gevoelige darmen

Vermijd irriterende voedingsmiddelen 

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen darmklachten verergeren. Het is aan te raden om: 

 • Caffeïne en alcohol te beperken 
 • Vetrijke en gefrituurde voedingsmiddelen te vermijden 
 • Pittig eten te vermijden 
 • Sommige voedingsmiddelen kunnen irriteren; probeer te achterhalen welke voedingsmiddelen persoonlijke triggers zijn. Producten zoals ui, knoflook en kolen zijn vaak genoemde producten waar men op reageert.  
 • Beperk zuivelproducten: Sommige mensen hebben een lactose intolerantie. In dat geval kan het helpen om de inname van zuivelproducten te verminderen om de symptomen van darmklachten helpen verlichten. 

Tips voor het omgaan met darmklachten

 • Houd een voedingsdagboek bij: Dit kan helpen om te identificeren welke voedingsmiddelen klachten veroorzaken. 
 • Eet kleine, frequente maaltijden: Dit wordt soms beter verdragen. 
 • Bereid voedsel zacht en licht: Koken, stomen, of bakken kan voedsel gemakkelijker verteerbaar maken.  
 • Vraag advies bij de huisarts en ga eventueel naar een diëtist om samen na te gaan op welke voedingsmiddelen je reageert.  

WholeFiber bij darmklachten

De juiste voeding kan een grote invloed hebben op het beheersen en verminderen van darmklachten. Door bewuste keuzes te maken in wat te eten en door producten zoals WholeFiber toe te voegen aan je dieet, kun je je darmgezondheid aanzienlijk verbeteren. WholeFiber bevat liefst 85% prebiotische voedingsvezels die op een makkelijke manier je dagelijkse inname van prebiotische vezels verhoogt. Prebiotische vezels fungeren als brandstof voor de darmbacteriën en dragen bij aan een evenwichtig darmmicrobioomBij darmklachten zijn het letten op voedingskeuzes en een gezonde levenstijl belangrijk. Het toevoegen van WholeFiber helpt bij het binnenkrijgen van voldoende vezels die de stoelgang en de darmflora verbeteren

Meer weten over voeding met betrekking tot darmklachten? Lees dan ook onze blogs over diverticulitis en hoe je omgaat met de verstopping van je darmen

wholefiber werking