Author picture

Dit bericht is gepubliceerd door WholeFiber

Vezelrijk eten: de ultieme gids voor een gezonde spijsvertering

WholeFiber witlofwortel

Vezels spelen een cruciale rol bij het bevorderen van een soepele stoelgang, het stabiliseren van bloedglucosewaarden en het verlagen van het risico op ernstige ziekten. Maar waar vind je vezels in voeding, welke soorten vezels zijn er en welke voordelen hebben ze voor je darmgezondheid? Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan vezels? En hoe voeg je deze gemakkelijk toe aan je dieet? Lees verder om alles te ontdekken over vezelrijk eten en hoe het jouw algehele gezondheid kan verbeteren.

Wat zijn voedingsvezels en waarom zijn ze belangrijk voor onze darmen?

Voedingsvezels zijn een diverse groep koolhydraten die niet door onze darmen worden verteerd of opgenomen. Vezels hebben talloze voordelen voor onze gezondheid, waaronder het bevorderen van een soepele stoelgang, het stabiliseren van de bloedglucosewaarden en het verlagen van het risico op ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker. Bovendien spelen bepaalde vezels een cruciale rol als voeding voor onze darmbacteriën, wat gunstig is voor de darmgezondheid, weerstand en bloedglucosewaarden. Het is dus belangrijk om voldoende en de juiste vezels te eten. 

eten met veel vezels in voeding - werking WholeFiber

Voedingsmiddelen met een hoog vezelgehalte en hun rol in een gezond dieet

Voedingsmiddelen zoals groente, fruit, volkoren producten, noten, zaden en peulvruchten staan bekend om hun hoge vezelgehalte en kunnen gemakkelijk worden toegevoegd aan een gezond dieet. Om de aanbevolen hoeveelheid vezels te bereiken, is het belangrijk om dagelijks uit deze vezelrijke categorieën te eten.

De meest vezelrijke voedingsmiddelen

Ontdek het meest vezelrijke eten, zoals WholeFiber, gedroogde pruimen, volkorenbrood en groenten zoals boerenkool en pastinaak. Deze voedingsmiddelen bevatten indrukwekkende hoeveelheden vezels die je kunnen helpen bij een gezonde spijsvertering. 

Eten met de meeste vezels in voeding(1):

Product Hoeveelheid vezel/100 gram product
WholeFiber 85
Gedroogde pruimen 16.1
Zwarte bessen  3.6
Granaatappel 3.4
Fruit (gemiddeld) 1.7
Knolselderij 4.9
Tuinbonen 4.7
Boerenkool 4.7
Pastinaak 4.7
Volkorenbrood 7.9
Zemelen 15.4
Volkoren pasta 4.2
Zilvervliesrijst 2.1
Kidneybonen 8.5
Kikkererwten 7.2
Lijnzaad 34.8
Zaden en pitten gemiddeld 17.8
Amandelen 10.2
Pecannoten 9.6

 

De invloed van voedingsvezels op de stoelgang en de algehele gezondheid

Voedingsvezels  trekken vocht aan in de darmen, waardoor de ontlasting zachter wordt. Ook verhogen ze het ontlasting volume waardoor de darmbewegingen worden gestimuleerd. Dit is essentieel voor een soepele stoelgang en helpt bij het voorkomen van obstipatie (verstopping). Daarnaast dragen vezels bij aan een gezond gewicht en een stabiele bloedsuikerspiegel, waardoor het risico op obesitas en aanverwante ziekten wordt verlaagd.

Prebiotische vezels hebben naast het aantrekken van vocht ook een positief effect op de darmflora. Prebiotische vezels voeden de “goede bacteriën” in de dikke darm. Deze goede bacteriën maken stofjes die niet alleen de darmgezondheid bevorderen, maar ook een rol spelen in het versterken van het immuunsysteem en het reguleren van ontstekingen. Prebiotische vezels zijn dus naast hun positieve invloed op de stoelgang ook van groot belang voor de algehele darmgezondheid.

Cruciale rol van vezels in eten voor darmgezondheid en spijsverteringssysteem

Vezels vertragen de vertering van voedsel in de maag, waardoor de bloedsuiker- en insuline pieken worden verlaagd. Dit heeft gunstige effecten op onze algehele gezondheid. Bovendien zorgt vezelrijk eten ervoor dat we ons langer vol voelen, wat kan helpen bij het handhaven van een gezond gewicht en het voorkomen van overeten.

Aanbevolen dagelijkse vezelinname en doelgroepen

Het wordt aanbevolen dat volwassen vrouwen dagelijks 30 gram vezels eten, terwijl mannen 40 gram vezels nodig hebben. Vezelrijk eten is echter gunstig voor iedereen, ongeacht leeftijd of geslacht. Ook voor kinderen gelden er per leeftijdsgroep andere aanbevelingen. Onderstaand vind je een overzicht hoeveel aanbevolen is per dag per leeftijdscategorie en geslacht(2).  

Leeftijd Jongens/mannen Meisjes/vrouwen
1 t/m 3 jaar 15 gram 15 gram
4 t/m 8 jaar 25 gram 20 gram
9 t/m 13 jaar 30 gram 25 gram
14 t/m 18 jaar 40 gram 30 gram
Ouder dan 18 jaar 40 gram 30 gram

 

Gevolgen van te weinig vezels eten en situaties om voorzichtig te zijn

Een tekort aan vezels kan leiden tot problemen met de stoelgang, zoals verstopping. Het is essentieel om voldoende vezels te consumeren om een gezonde spijsvertering te behouden. Mensen met bepaalde medische aandoeningen of gevoelige darmen zoals het prikkelbare darm syndroom, kunnen door middel van advies en begeleiding van een diëtist ontdekken welke voedingsmiddelen geschikt zijn voor het nastreven van de hoeveelheid vezels.

Veilig en gemakkelijk meer vezels eten

Voor mensen die moeite hebben met vezelrijk eten, zijn er eenvoudige manieren om hun vezelinname te verhogen. WholeFiber helpt hierbij. WholeFiber bevat prebiotische vezels in de natuurlijke plantencellen. De aanbevolen hoeveelheid van 2-3 eetlepels WholeFiber per dag levert al 10-12 gram extra vezels op per dag!  

prebiotische vezels in voeding toevoegen

Groenten en fruit kunnen gemakkelijk aan maaltijden worden toegevoegd voor extra vezels. Beperk het eten van groenten niet tot de avondmaaltijden, maar voeg lekkere groenten toe aan je lunch, zoals tomaat. Of eet als tussendoortje mini-wortels of komkommers. Eet je als ontbijt een heerlijk bakje yoghurt? Voeg hierbij wat fruit toe om ook dan vezelrijk te eten en verhoog zo gemakkelijk je vezelinname! Met een schepje WholeFiber door de yoghurt heb je helemaal een vezelrijk ontbijt te pakken. 

Daarnaast zijn er ook eenvoudige wissels die gemakkelijk door te voeren zijn in het dieet om vezelrijk te eten. Denk eraan om witte pasta te vervangen door volkoren pasta en wit brood door volkoren brood. 

Zo lees je voedingsetiketten voor vezelrijke opties

Wil je vezelrijk eten en bewuste keuzes maken in de supermarkt? Bekijk dan de voedingsetiketten om erachter te komen of jouw producten veel vezels bevatten. Bij het lezen van voedingsetiketten is het belangrijk om te letten op de hoeveelheid vezels in het product. Voor brood moet je op zoek naar de term “volkoren“. Producten zijn “rijk aan vezels” als ze meer dan 6 gram vezels per 100 gram bevatten. Kijk achterop het etiket en vergelijk producten op basis van hun vezelgehalte. 

Misverstanden over vezelrijke voedingsmiddelen en combinatie met andere voedingsstoffen

Sommige voedingsmiddelen die mensen als vezelrijk beschouwen, bevatten eigenlijk maar weinig vezels, zoals meergranen- of donkerbrood. Het is namelijk niet zo dat hoe donkerder het brood is, hoe meer vezels deze bevat. Brood is vaak donker gekleurd met mout. Zoek daarom naar volkoren varianten voor de beste vezelbronnen. Ook wordt vaak gedacht dat er in vlees veel vezels zitten (een verwarring met de spiervezels), waar in werkelijkheid geen enkele voedingsvezel in zit. 

Heerlijke en vezelrijke recepten

Om vezelrijk te eten biedt WholeFiber heerlijke recepten aan die je zelf gemakkelijk en snel klaarmaakt. Denk aan overheerlijk bananenbrood, een makkelijke boerenomelet of homemade granola voor een lekker en vezelrijk ontbijt. Voor meer inspiratie kun je ook terecht bij het voedingscentrum met hun gezonde recepten

Bestel gemakkelijk jouw prebiotische voedingssupplement online en voeg onze witlofwortel gemakkelijk toe aan jouw dieet!

Wil je meer weten over vezels en spijsvertering? Lees dan ook onze blogs over boterzuur en glutenvrij vezelrijk eten. 

Wetenschappelijke bronnen

  1. Nederlandse Voedingsmiddelen Tabel, https://nevo-online.rivm.nl/
  2. Gezondheidsraad, 2006, Richtlijn voor de vezelconsumptie